Esayan Lisesi Öğrencilerinden Şant Şimşekçak'ın Başarısı...

Esayan Lisesi 12F sınıfı öğrencisi Şant Şimşekçak, Acıbadem Üniversitesi, Tıp Fakültesinin Ocak 2019'da başlattığı IGEM (International Genetically Engeneered Machine Competition) yarışmasına katıldı. 2 basamaklı olan bu yarışmanın ilk basamağı Türkiye-İstanbul'da, Nisan ayının sonlarında yapıldı. Bu ilk basamağı başarı ile tamamlayan Şant Şimşekçak "Technics of Lab. and Biosafety" konusunda sertifika aldı ve 2. Basamak için çalışmalara başlamak üzere Notre Dame de Sion Fransız ve Koç lisesinden oluşan 11 kişilik ekibini kurdu. Ekip öncelikle projesinin konusunu belirledi ve projeyi VENOM XL olarak adlandırdılar. Projenin konusu sentetik biyoloji ile ilgili olup bir panzehir ürettiler ve bu panzehire de projenin adı olan, VENOM XL verildi. Bu proje çalışmasını ve neticesi olan ilacı birçok firmaya tanıttılar. Yarışmanın 2. basamağı bir çok ülkeden katılan diğer gruplarla 1-6 Kasım 2019'da ABD'nin Boston eyaletinde HYNES kongre merkezinde yapıldı. Şimdi ekibin amacı kendi ürettikleri ilacın üretimini yapabilecek patent hazırlıklarının yapılması. Şant Şimşekçak'ın bu çalışmaya katılabilmesi için ona yardımcı olan okulumuz Biyoloji öğretmeni Tamar İntiba'ya teşekkür eder, öğrencimiz Şant Şimşekçakı da kutlarız.