OKULLAR AÇILIRKEN

Sonbahar hüzün ve hazan sözcüklerini çağrıştırır. Oysa okullar için durum tam tersidir: Okulların çocuk seslerine yeniden kavuştuğu bir mevsimdir sonbahar. Okulların açılmasına haftalar kala heyacan başlar. Bir taraftan kitap, defter, kalem gibi okul ihtiyaçları gözden geçirilirken, diğer yandan da kılık kıyafetler hazırlanır. Bu heyecanı yalnızca öğrenciler ve anne babalar değil, öğretmenler de her yıl yeniden yaşarlar. Çarşıya pazara çıktığımızda bu heyecanın nasıl dışa yansıdığını görürüz. Ancak ilk heyecanlar hep başka olmuştur yaşamımızda: Çocuğumuzun ilk gülücükleri, ilk sözcükleri, ilk adımları, ilk ayrılıklarımız, ilk karşılaşmalarımız, ilk aşklarımız. Her şeyin "İLK"i başkadır, bambaşka heyecandır. Okula ilk adımları atmak da anne, baba ve çocuklar için böylesine bir heyecandır işte.

Okul, bir çocuk için ailesinden sonra ilk sosyal kurumdur. Artık çocuğun yaşamında sadece anne baba önemli olmayacak, öğretmen ve arkadaşları da önem kazanacaktır. Çocuk, okulda, hem birey olmayı, hem de bir grubun üyesi olmayı öğrenecektir. Ayrıca paylaşma, işbirliği, haklar ve sorumluluklar, yarışma gibi kavramlar çocuğun hayatında yer almaya başlayacaktır.

Günümüzde ilköğretime yeni başlayacak çocukların okula uyumları konusunda eskiden olduğu gibi önemli güçlükler yaşanmamaktadır. Çünkü okul öncesi eğitimin yaygınlaşması çocuğun önceden okul ortamını tanıyarak gelmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca okul öncesi eğitim kurumları, çocukların okul olgunluğu kazanmalarını sağlamaktadırlar. Böylece öğrenciler ilköğretime adımlarını atarken sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve fiziksel gelişim alanlarında okula hazır gelmektedirler. Bu da onların okula uyumlarını kolaylaştırmakta ve ilk adımlarının olumlu deneyimlerle sonuçlanmasına vesile olmaktadır. Ancak zaman zaman okula alışmalarında ve uyum sağlamalarında güçlükler yaşanabilmektedir.

Çocuğun okula alışmasında ve uyum sağlamasında etkili olan başlıca faktörler şunlardır:

Okula alışmada ve uyum göstermede güçlük yaşayan çocuklara nasıl yardım edilebilir?