ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?

Bir çocuğun öğrenmeye, okulda ve bahçede yalnız oynamaya, anne- babası olmadan sosyalleşmeye, kendi başına öz bakımını sağlamaya, kısacası okula başlamaya hazır olabilmesi için 5 ayrı alanda yeterli bir gelişim göstermesi gerekir.

1.    Fiziksel yeterlilik ve motor gelişimi: Genel sağlık durumu, büyümesi veya herhangi bir engeli olup olmadığı, motor becerilerinin yani yürüme, koşma gibi büyük kasların kullanılmasını gerektiren becerilerin gelişimi ve kalem, makas tutma gibi küçük kasların kullanılmasını gerektiren becerilerin gelişim düzeyi.

2.    Sosyal ve duygusal gelişimi: Sosyal ortamlardaki davranışları, sırasını bekleyebilmesi, paylaşabilmesi, işbirliği yapabilmesi, duygularını ifade edebilmesi.

3.    Öğrenmeye yaklaşabilmesi: Meraklı olup olmadığı, motivasyonu, ilgisi, isteği.

4.    Dil gelişimi: Dinleme ve konuşma becerisi, kelime dağarcığı, iletişim kurabilmesi.

5.    Genel bilgi düzeyi ve algısı: Ses ve harfler arasında bağ kurabilme, alan algısı, sayı bilgisi, yukarı, aşağı, hafif, ağır gibi soyut kavramları algılayabilmesi.

Çocuğunuzun bu alanlarda yeteri kadar gelişip gelişmediğini nasıl anlayabilirsiniz?

Çocuğunuzun sağlık kontrollerini düzenli yaptırıyorsanız, doktoru onun gelişimini zaten takip ediyordur. Gelişimi ile ilgili bir problem olduğu takdirde sizi uyaracak ilk kişi çocuğunuzun doktorudur.

Bunun yanında, çocukların doğdukları günden itibaren, ay be ay neler yapıp neler yapamayacağını genel bir çerçeve içinde birçok kaynaktan öğrenebilirsiniz. Bir çocuğun aşağı yukarı kaç yaşlarında yürümesinin, kaç yaşlarında konuşmaya başlamasının normal olduğu, çocuk sağlığı ile ilgili kaynaklarda belirtilmiştir. Bu bilgiler ışığında çocuğunuzu gözlediğinizde, diğer çocuklarla da karşılaştırarak onun genel çerçeve içinde nerede olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz yaşıtlarıyla aşağı yukarı aynı şeyleri yapıyorsa, okulda bir sıkıntı yaşamayacaktır. Diğer yandan, bahsettiğim alanlardan herhangi birinde bir problem olduğunu düşünüyorsanız., okulda başlamadan önce ve okuldayken eksikliklerini gidermek üzere ona destek olmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle, çocuğunuz okula daha istekli gider.

Çocuğun okula istekli gitmesi ve orada mutlu olması, daha kolay uyum sağlaması için neleri yapabilirsiniz?

1.                    Ona her gün en az birkaç sayfa hikaye okuyun. Böylece birçok becerisinin gelişmesine destek sağlamış olursunuz; dinleme, dikkatini verme, gerektiğinde sorular sorarak ilişki kurma, yeni bilgiler öğrenme gibi…

2.                    Onunla oyunlar oynayın. Sizinle oyun oynarken, sırasını bekleme, kazanma, kaybetme gibi sosyal ortamda karşılaşacağı durumlara aşina olur.

3.                    Hayatını düzene sokun. Yemek saatleri, uyku saatleri, banyosu, oyun saatleri her gün aynı saatlerde olursa kurallara uymayı kendisinden beklenenleri saatinde yapmayı öğrenir.

4.                    Başarılı olduğunda onu ödüllendirin. Onu eğitirken pozitif disiplinli seçin. Çocuk eğitiminde cezalandırmanın bir işe yaramadığı artık ispatlanmıştır. Pozitif disiplinin ana fikri şudur: Çocukları kendilerini iyi hissederlerse daha iyi davranırlar. Bu nedenle, davranışları değiştirirken ceza sisteminden çok ödül sistemini kullanın. Cezalandırılmış çocuklar, cesareti kırılmış çocuklardır. Cesareti kırılan çocuklar daha fazla yanlış davranışa yönelir. Son olarak ve en önemlisi; sarılarak, başını okşayarak çocuğunuza sevginizi gösterin. Severken şımartacağım diye korkmayın. Şımartmak ve sevmek arasında önemli bir fark vardır. Çocuğunuzu çok sevdiğinizi göstermek onu şımartmaz. Onun mantıklı mantıksız her isteğini yerine getirmek şımartır. Araştırmalara göre her gün sevgi gören çocuklar daha az stres hormonu salgılıyor ve huzursuz olduklarında, stres reaksiyonları ile daha kolay baş edebiliyorlar.

KUŞKULARINIZI BU SORULARLA GİDERİN

1.    Basit kurallara ve yönlendirmelere uyabiliyor mu?

2.    Başka çocuklarla oynayabiliyor mu?

3.    Kalem veya pastel boya kullanabiliyor mu?

4.    Başka çocuklarla geçinebiliyor mu?

5.    Diğer çocukların duygularını anlayabiliyor mu?

6.    Sırasını bekleyebiliyor mu?

7.    Paylaşmayı biliyor mu?

8.    Duygularını ifade edebiliyor mu?

9.    Yetişkinlerle ilişki kurabilip isteklerini söyleyebiliyor mu?

10.          Ona kitap okuduğunuzda veya hikaye anlattığınızda sizi dinleyebiliyor mu?

11.          Tuvalet eğitimi var mı?

12.          Kıyafetlerini, ayakkabısını giyebiliyor mu?

13.          Adını, adresini, telefon numarasını söyleyebiliyor mu?

14.          Anne-babasından ayrılma problemi yaşıyor mu?

15.          Uyumadan, yorulmadan yaklaşık 4 saat aktivitelere katılabiliyor mu?

16.          Arkadaşlarıyla problem yaşadığında büyüklerden yardım isteyebiliyor mu?

17.          Kendi başına yemek yiyebiliyor mu?